The Person Most Worthy of Leading the Janaazah Salaah

The Person Most Worthy for Leading the Janaazah Salaah in an Islamic Country

In an Islamic country, the person most worthy for the imaamat of Janaazah Salaah is the Muslim ruler. Shari’ah has reserved the right of performing Janaazah Salaah for the ruler, despite there being people present in the gathering who are more pious than him. If the ruler is not present, then his deputy will be the next most worthy after him. If the ruler as well as his deputy are not present, then the judge of the city will be appointed. If the judge is also not present, then the ameer of the army will be most worthy. Thereafter, his deputy will be appointed.

In the presence of the above-mentioned people, according to the prescribed Shar’ee sequence, it is impermissible for anybody else to lead the Janaazah Salaah. However, if they permit anyone else to perform the Janaazah Salaah in their presence, it will be permissible.

In the absence of the aforementioned individuals, the person most worthy for the imaamat of the Janaazah Salaah is the wali of the deceased. Though it is the right of the wali to perform the Janaazah Salaah, in the case where the imaam of the locality is more knowledgeable than him, the imaam of the locality will be more worthy of performing the Janaazah Salaah than him.[1]

The Person Most Worthy of Leading the Janaazah Salaah in a non-Islamic Country

In a non-Islamic country, the person most worthy of performing the Janaazah Salaah is the wali. However, despite it being the right of the wali to perform the Janaazah Salaah, in the case where the imaam of the locality is more knowledgeable than him, the imaam of the locality will be more worthy of performing the Janaazah Salaah than him.

If the deceased did not pass away in his own locality, then the right of performing the Janaazah Salaah will be entrusted to his heirs who can inherit from him according to the sequence of the asabaat in the law of inheritance (The asabaat refer to the sequence of the paternal male relatives who have the potential to inherit from the deceased according to the law of inheritance). However, the only difference in the sequence of the asabaat is that the father of the deceased will receive the first right, before the son, unless the son is more knowledgeable than the father.[1]

If the Janaazah Salaah was performed without the permission of the wali (i.e. the one most worthy of performing the Janaazah Salaah from the family of the deceased) then the wali will have the right to repeat the Janaazah Salaah. In the case where the deceased is already buried, the wali who is worthy of performing the Janaazah Salaah can repeat the Janaazah Salaah at the graveside until such a time that the body has not yet began to decompose.[2]

Note: The time that it takes for the body to decompose will be determined through the climatic condition and the nature of the soil of the area in which the deceased was buried. This will differ from place to place. Hence, it is not possible to specify any period of time. This is the most preferred opinion among the Fuqahaa.[3]

If the wali (i.e. the one most worthy for performing the Janaazah Salaah), performs the Janazaah Salaah in the absence of the other relatives, then the other relatives do not have the right to repeat the Janaazah Salaah.[4]

Similarly, if the wali of the deceased performed the Janaazah Salaah in the absence of the ruler or his deputies, then the ruler does not have the right to repeat the Janaazah Salaah, since the original right is the right of the wali. In fact, even if the wali performs the Janaazah Salaah in the presence of the ruler, the ruler does not have the choice to repeat the Janaazah Salaah. However, the wali will be sinful for not appointing the ruler to perform the Janaazah Salaah.[5]


[1] (ويقدم في الصلاة عليه السلطان) إن حضر (أو نائبه) وهو أمير المصر (ثم القاضي) ثم صاحب الشرط ثم خليفته ثم خليفة القاضي (ثم إمام الحي) فيه إيهام وذلك أن تقديم الولاة واجب وتقديم إمام الحي مندوب فقط بشرط أن يكون أفضل من الولي وإلا فالولي أولى كما في المجتبى وشرح المجمع للمصنف وفي الدراية إمام المسجد الجامع أولى من إمام الحي أي مسجد محلته نهر (ثم الولي) بترتيب عصوبة الإنكاح إلا الأب فيقدم على الابن اتفاقا إلا أن يكون عالما والأب جاهلا فالابن أولى فإن لم يكن ولي فالزوج ثم الجيران … (الدر المختار ٢/٢١٩)

[2] (فإن صلى غيره) أي غير من له حق التقدم بلا إذن ولم يقتد به (أعادها) هو (إن شاء) لعدم سقوط حقه وإن تأدى الفرض بها (ولا) يعيد (معه) أي مع من له حق التقدم

قال العلامة الطحطاوي – رحمه الله – : قوله (أعادها) ولو على قبره كذا في الدر قوله (هو) إنما ذكر الضمير لأنه لو حذفه لتوهم عود الضمير في أعادها على الغير قوله (إن شاء) أي فالإعادة ليست بواجبة قوله (وإن تأدى الفرض بها) أي بصلاة غيره أشار به وبالتخيير إلى ضعف ما في التقويم من أنه لو صلى غير ذي الحق كانت الصلاة باقية على ذي الحق والي ردما في الإتقان من أن الأمر موقوف إن أعاد ذو الحق تبين أن الفرض ما صلى وإلا سقط بالأولى (حاشية الطحطاوي على مراقي الفلاح صـ ٥٩١)

[3] (وإن دفن) وأهيل عليه التراب (بغير صلاة) أو بها بلا غسل أو ممن لا ولاية له (صلي على قبره) استحسانا (ما لم يغلب على الظن تفسخه) من غير تقدير هو الأصح وظاهره أنه لو شك في تفسخه صلي عليه

 قال العلامة ابن عابدين – رحمه الله -: (قوله: وأهيل عليه التراب) فإن لم يهل أخرج وصلي عليه كما قدمناه بحر قوله (أو بها بلا غسل) هذا رواية ابن سماعه والصحيح أنه لا يصلى على قبره في هذه الحالة لأنها بلا غسل غير مشروعة كذا في غاية البيان لكن في السراج وغيره قيل لا يصلى على قبره وقال الكرخي يصلى وهو الاستحسان لأن الأولى لم يعتد بها لترك الشرط مع الإمكان والآن زال الإمكان فسقطت فرضية الغسل وهذا يقتضي ترجيح الإطلاق وهو الأولى نهر تنبيه ينبغي أن يكون في حكم من دفن بلا صلاة من تردى في نحو بئر أو وقع عليه بنيان ولم يمكن إخراجه بخلاف ما لو غرق في بحر لعدم تحقق وجوده أمام المصلي تأمل قوله (هو الأصح) لأنه يختلف باختلاف الأوقات حرا وبردا والميت سمنا وهزالا والأمكنة بحر وقيل يقدر بثلاثة أيام وقيل عشرة وقيل شهر ط عن الحموي (رد المحتار٢/٢٢٤)

[4] ولو صلى عليه الولي وللميت أولياء أخر بمنزلته ليس لهم أن يعيدوا كذا في الجوهرة النيرة (الفتاوى الهندية ١/١٦٤)

[5] (وإن صلى هو) أي الولي (بحق) بأن لم يحضر من يقدم عليه (لا يصلي غيره بعده) وإن حضر من له التقدم لكونها بحق.

قال العلامة ابن عابدين – رحمه الله -: لو صلى السلطان أو القاضي أو إمام الحي ولم يتابعه الولي ليس له الإعادة لأنهم أولى منه ففيه نظر إذ لا يلزم من كونهم أولى من أن تثبت لهم الإعادة إذا صلى بحضرتهم لأنه صاحب الحق وإن ترك واجب احترام السلطان ونحوه (رد المحتار ٢/٢٢٣)

FacebookTwitterPinterestWhatsApp

Check Also

The Grave of the Deceased

1. The deceased should not be buried in a house, irrespective of whether he is …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enable Notifications    OK No thanks