Sunnats and Aadaab of Greeting (Salaam) – Part 3

1. When you meet your Muslim brother, greet him with salaam.

عن علي قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: للمسلم على المسلم ست بالمعروف يسلم عليه إذا لقيه ويجيبه إذا دعاه، ويشمته إذا عطس ويعوده إذا مرض ويتبع جنازته إذا مات ويحب له ما يحب لنفسه (سنن الترمذي، الرقم: ٢٧٣٦، وقال: هذا حديث حسن)

Hazrat Ali (radhiyallahu ‘anhu) reports that Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) said, “A Muslim has six rights over his Muslim brother. When he meets him, he should greet him (with salaam); if he invites him, he should accept his invitation; when he sneezes (and says alhamdulillah), he should reply to his sneeze by saying ‘Yarhamukallah’; when he falls ill, he should visit him; when he passes away, he should attend his janaazah; and he should love for him what he loves for himself.”

2. Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) has encouraged us in the Mubaarak Ahaadith to make salaam a common practice among ourselves. Making salaam will be a means of creating love and unity among ourselves.

عن أبي هريرة قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: لا تدخلون الجنة حتى تؤمنوا ولا تؤمنوا حتى تحابوا أولا أدلكم على شيء إذا فعلتموه تحاببتم أفشوا السلام بينكم (صحيح مسلم، الرقم: ٥٤)

Hazrat Abu Hurairah (radhiyallahu ‘anhu) reports that Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) said, “You will not enter Paradise until you bring Imaan, and you will not acquire perfect Imaan until you possess mutual love. Shall I not show you a method whereby you will be able to inculcate mutual love among yourselves? Make salaam a common practice among yourselves (i.e. at the time of meeting each other).”

3. The sunnah of salaam is to greet all Muslims, not only one’s family, friends and acquaintances.

عن عبد الله بن عمرو رضي الله عنهما أن رجلا سأل النبي صلى الله عليه وسلم: أي الإسلام خير قال: تطعم الطعام وتقرأ السلام على من عرفت ومن لم تعرف (صحيح البخاري، الرقم: ١٢)

Hazrat Abdullah bin Amr (radhiyallahu ‘anhuma) reports that a man once asked Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam), “Which feature and etiquette of Islam is highly commendable and good?” Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) replied, “Feeding the creation and greeting people with salaam, whether you know them or not.”

4. You should make salaam by saying “Assalaamu alaikum.” You may also make salaam by saying “Assalaamu alaikum wa rahmatullah” or “Assalaamu alaikum wa rahmatullahi wa barakaatuhu”.  By making a longer salaam, you will receive more reward.[1]

عن عمران بن حصين أن رجلا جاء إلى النبي صلى الله عليه وسلم فقال: السلام عليكم قال: قال النبي صلى الله عليه وسلم: عشر ثم جاء آخر فقال: السلام عليكم ورحمة الله فقال النبي صلى الله عليه وسلم: عشرون ثم جاء آخر فقال: السلام عليكم ورحمة الله وبركاته فقال النبي صلى الله عليه وسلم: ثلاثون (سنن الترمذي، الرقم: ٢٦٨٩ وقال الترمذي: هذا حديث حسن غريب من هذا الوجه)

Hazrat Imraan bin Husain (radhiyallahu ‘anhu) reports that a person once came to Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) and greeted him saying, “Assalaamu alaikum.” Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) replied to the salaam and the person sat down in the gathering. Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) then said, “He has received ten rewards.” Thereafter, another person came to Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) and greeted him saying, “Assalaamu alaikum wa rahmatullah.” Nabi (sallallahu ‘alaihi wasallam) replied to the salaam and the person sat down in the gathering. Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) then said, “He has received twenty rewards.” Thereafter, another person came to Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) and greeted him saying, “Assalaamu alaikum wa rahmatullahi wa barakaatuh.” Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) replied to the salaam and the person sat down in the gathering. Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) then said, “He has received thirty rewards.”

5. If a Muslim greets you with salaam, it will be compulsory for you to reply to the salaam, unless you have a valid excuse e.g. you are eating, reciting the Quraan Majeed, etc. Though it is not compulsory for you to reply to the salaam in these cases, it is permissible for you to reply.[2]

6. It is makrooh to greet a person involved in any Deeni activity or while he is eating, etc.[3]

7. Do not make salaam to non-mahrams. If a non-mahram woman makes salaam to a man, then if she is an old woman, regarding whom there is no fear of fitnah, then one may reply to her salaam. However, if it is a young woman making salaam, then one should not verbally reply to the salaam. Rather, one may reply to the salaam within one’s heart.[4]


[1] ولا يزيد الراد على وبركاته

قال العلامة ابن عبدين رحمه الله: (قوله ولا يزيد الراد على وبركاته) قال في التتارخانية: والأفضل للمسلم أن يقول: السلام عليكم ورحمة الله وبركاته والمجيب كذلك يرد، ولا ينبغي أن يزاد على البركات شيء (رد المحتار ٤١٤/٦)

[2] قال في شرح الشرعة: واعلم أنهم قالوا إن السلام سنة واستماعه مستحب وجوابه أي رده فرض كفاية وإسماع رده واجب بحيث لو لم يسمعه لا يسقط هذا الفرض عن السامع حتى قيل لو كان المسلم أصم يجب على الراد أن يحرك شفتيه ويريه بحيث لو لم يكن أصم لسمعه (رد المحتار ٤١٣/٦)

[3] ويكره السلام على الفاسق لو معلنا وإلا لا كما يكره على عاجز عن الرد حقيقة كآكل أو شرعا كمصل وقارئ ولو سلم لا يستحق الجواب (الدر المختار ٤١٥/٦)

(قوله كآكل) ظاهره أن ذلك مخصوص بحال وضع اللقمة في الفم والمضغ وأما قبل وبعد فلا يكره لعدم العجز وبه صرح الشافعي وفي وجيز الكردري مر على قوم يأكلون إن كان محتاجا وعرف أنهم يدعونه سلم وإلا فلا اهـ. وهذا يقضي بكراهة السلام على الآكل مطلقا إلا فيما ذكره ط (قوله ولو سلم لا يستحق الجواب) أقول: في البزازية: وإن سلم في حال التلاوة فالمختار أنه يجب الرد بخلاف حال الخطبة والأذان وتكرار الفقه اهـ. وإن سلم فهو آثم تتارخانية وفيها والصحيح أنه لا يرد في هذه المواضع اهـ. فقد اختلف التصحيح في القارئ وعند أبي يوسف يرد بعد الفراغ أو عند تمام الآية وفي الاختيار وإذا جلس القاضي ناحية من المسجد للحكم لا يسلم على الخصوم ولا يسلم عليه لأنه جلس للحكم والسلام تحية الزائرين فينبغي أن يشتغل بما جلس لأجله وإن سلموا لا يجب عليه الرد وعلى هذا من جلس يفقه تلامذته ويقرئهم القرآن فدخل عليه داخل فسلم وسعه أن لا يرد لأنه إنما جلس للتعليم لا لرد السلام اهـ. (رد المحتار ٤١٥/٦)

[4] ولا يكلم الأجنبية إلا عجوزا عطست أو سلمت فيشمتها ويرد السلام عليها وإلا لا انتهى (الدر المختار ٣٦٩/٦)

FacebookTwitterPinterestWhatsApp

Check Also

Sunnats and Aadaab of Giving and Receiving Gifts – Part 1

1. The purpose of giving a gift is to engender mahabbat (love and affection) in …

Enable Notifications    OK No thanks