Sunnats and Aadaab of Eating – Part 2

1. If one forgets to recite the dua before eating, then one should recite the following dua when one remembers:[1]

بِسْمِ اللهِ أَوَّلَهُ وَآخِرَهُ

(I commence) in the name of Allah Ta‘ala from the beginning till the end. [2]

2. While eating, if a morsel of food falls on the dastarkhaan, then pick it up, clean it and eat it.[3]

عن جابر قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: إذا وقعت لقمة أحدكم فليأخذها فليمط ما كان بها من أذى وليأكلها ولا يدعها للشيطان (صحيح مسلم، الرقم: ٢٠٣٣)

Hazrat Jaabir (radhiyallahu ‘anhu) reports that Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) said, “If a morsel of food falls (while eating), one should pick it up, clean it and thereafter eat it. He should not leave it for Shaitaan.”

3. Do not lean or recline on anything while eating.[4]

عن علي بن الأقمر سمعت أبا جحيفة يقول: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: لا آكل متكئا (صحيح البخاري، الرقم: ٥٣٩٨)

Hazrat Abu Juhaifah (radhiyallahu ‘anhu) reports that Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) said, “I do not lean on anything while eating.”

4. While eating, praise Allah Ta‘ala by saying “Alhamdulillah”.

عن أنس بن مالك أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: إن الله ليرضى عن العبد أن يأكل الأكلة أو يشرب الشربة فيحمده عليها (سنن الترمذي، الرقم: ١٨١٦، وقال: هذا حديث حسن)

Hazrat Anas (radhiyallahu ‘anhu) reports that Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) said, “Certainly Allah Ta‘ala is pleased with the servant who eats a morsel of food, or drinks a sip of water, and praises Allah Ta‘ala  for it by saying “Alhamdulillah”.”

5. with three fingers (i.e. the thumb, index finger and middle finger).[5]

عن ابن كعب بن مالك عن أبيه قال: كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يأكل بثلاث أصابع ويلعق يده قبل أن يمسحها (صحيح مسلم، الرقم: ٢٠٣٢)

Hazrat Ka’b bin Maalik (radhiyallahu ‘anhu) reports that Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) used to eat with three fingers, and he would not wipe his hands until he licked his fingers.

6. When eating, eat from the sides of the plate, not from the center, as the blessings descend in the center of the plate.[6]

عن ابن عباس أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: البركة تنزل وسط الطعام فكلوا من حافتيه ولا تأكلوا من وسطه (سنن الترمذي، الرقم: ١٨٠٥ وقال: هذا حديث حسن صحيح)

Hazrat Ibnu Abbaas (radhiyallahu ‘anhuma) reports that Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) said, “Barakah (blessings) descends in the middle of the food, therefore eat from the sides and do not eat from the middle.”

7. When two or more people are eating from one plate, then one should eat from the side of the plate that is close to him. However, if there are different foods on the plate, then one may eat from the side where each food is placed. [7]

عن أبيه عكراش بن ذؤيب قال: …فخبطت بيدي من نواحيها وأكل رسول الله صلى الله عليه وسلم من بين يديه فقبض بيده اليسرى على يدي اليمنى ثم قال: يا عكراش كل من موضع واحد فإنه طعام واحد ثم أتينا بطبق فيه ألوان التمر أو من ألوان الرطب عبيد الله شك ـ قال: فجعلت آكل من بين يدي وجالت يد رسول الله صلى الله عليه وسلم في الطبق وقال: يا عكراش كل من حيث شئت فإنه غير لون واحد ( سنن الترمذي، الرقم: ١٨٤٨، وقال: هذا حديث غريب)

Hazrat Ikraash bin Zu’aib (radhiyallahu ‘anhu) reports, “(While eating with Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam),) my hand was moving around the platter, and Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) was eating from the food before him (i.e. on his side of the platter). Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) then held my right hand with his left hand and said, “O Ikraash! Eat from one place, as it is one type of food.” Thereafter, we were presented with a platter containing different types of dates. I then commenced eating from the side of the platter that was before me, while the hand of Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) was moving around the platter (eating from different sides of the platter). Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) then said to me, “O Ikraash! Eat from whichever side of the platter you wish, for the platter contains different types of dates.””

8. While eating, one should not remain completely silent. However, one should not speak of things that will cause others to feel uncomfortable, nauseous or lose their appetite (e.g. speaking about someone passing away, falling ill, etc).[8]

9. If you are eating with others and the food is limited in quantity, then be considerate and ensure that the others are also able to eat.[9]


[1] وسنة الأكل البسملة أوله والحمد لة آخره … فإن نسي البسملة فليقل بسم الله على أوله وآخره اختيار (رد المحتار ٣٤٠/٦)

[2] عن عائشة رضي الله عنها أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: إذا أكل أحدكم فليذكر اسم الله تعالى، فإن نسي أن يذكر اسم الله تعالى في أوله فليقل بسم الله أوله وآخره (سنن أبي داود، الرقم: ٣٧٦٧، مسند أبي يعلى، الرقم: ٧١٥٣، وقال الهيثمي في مجمع الزوائد، الرقم: ٧٩٠٢: رجاله ثقات)

Interesting Incident

Hazrat Umayyah (radhiyallahu ‘anhu) reports that on one occasion, a man was seated with Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) at the time of meals. The man did not remember to take the name of Allah Ta‘ala before eating, and only remembered when he was about to finish the meal, and thus recited:

بِسْمِ اللهِ أَوَّلَهُ وَآخِرَهُ

At that juncture, Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) remarked, “Shaitaan continued eating with this person until he took the name of Allah Ta‘ala. (As soon as he took the name of Allah Ta‘ala,) Shaitaan vomited all that he had consumed.

المستدرك للحاكم، الرقم: ٧٠٩٨، وقال: هذا حديث صحيح الإسناد ولم يخرجاه، وقال الذهبي: صحيح

[3] ومن الإسراف ترك اللقمة الساقطة من اليد بل يرفعها أولا ويأكلها قبل غيرها كذا في الوجيز للكردري (الفتاوى الهندية ٣٣٧/٥)

Interesting Incident

It is reported regarding Hazrat Ma’qil bin Yasaar (radhiyallahu ‘anhu) that on one occasion, while he was eating (in the company of the leaders of the non-Muslims), a morsel of food fell from his hand onto the dastarkhaan. He immediately picked it up, cleaned it and ate it. Observing this, the non-Muslim leaders began to stare at him in disdain. A Muslim companion seated beside him said to him, “O our leader, may Allah Ta‘ala keep you well! These leaders are staring at you for picking up the morsel and eating it, whereas there is ample food before you.” Hazrat Ma’qil bin Yasaar (radhiyallahu ‘anhu) responded saying, “I am not prepared to abandon what I had heard (and learnt) from Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) on account of these non-Muslims. The teaching (of Islam) which we impart to others is that when a morsel of food falls from the hand of any person, we command him to pick it up, clean it and consume it, and not leave it for Shaitaan.”

سنن ابن ماجة، الرقم:  ٣٢٧٨، وقال البوصري في مصباح الزجاجة ١١/٤: هذا إسناد رجاله ثقات غير أنه منقطع

[4] ويكره الأكل والشرب متكئا أو واضعا شماله على الأرض أو مستندا كذا في الفتاوى العتابية (الفتاوى الهندية ٣٣٧/٥)

[5] وأما السنة … والرابع الأكل بثلاثة أصابع إذا كان الطعام ثريدا (النتف في الفتاوى صـ ١٥٨)

[6] ومن السنة أن لا يأكل من وسط القصعة فإن البركة تنزل في وسطها (رد المحتار ٣٤٠/٦)

[7] عن وهب بن كيسان أنه سمع عمر بن أبي سلمة يقول: كنت غلاما في حجر رسول الله صلى الله عليه وسلم وكانت يدي تطيش في الصحفة فقال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم: يا غلام سم الله وكل بيمينك وكل مما يليك فما زالت تلك طعمتي بعد (صحيح البخاري، الرقم: ٥٣٧٦)

ومن السنة أن لا يأكل من وسط القصعة فإن البركة تنزل في وسطها وأن يأكل من موضع واحد لأنه طعام واحد بخلاف طبق فيه ألوان الثمار فإنه يأكل من حيث شاء لأنه ألوان بكل ذلك ورد الآثار (رد المحتار ٥٣٧٦)

[8] ويكره السكوت حالة الأكل لأنه تشبه بالمجوس ويتكلم بالمعروف (رد المحتار ٣٤٠/٦)

[9] وأما الفضائل فأولها الإيثار عند القلة (النتف في الفتاوى صـ ١٥٩)

FacebookTwitterPinterestWhatsApp

Check Also

Sunnats and Aadaab of Giving and Receiving Gifts – Part 13

1. If one does not have the means to reciprocate the gift that he had …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enable Notifications    OK No thanks