Sunnats and Aadaab of Ghusal- Part 3

1. Pour water over the right side of the body thrice from top to bottom and thereafter pour water over the left side of the body thrice from top to bottom. Ensure that water reaches every part of the body.[1]

2. If you are performing a fardh ghusl, then ensure that water reaches every part of the body, especially the mouth, inside the nose, the corner of the eyes, inside the navel, etc. No part should be left dry. Even if an area equal to a hair’s breadth is left dry, the fardh ghusl will not be complete.[2]

عن علي رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال من ترك موضع شعرة من جنابة لم يغسلها فعل بها كذا وكذا من النار قال علي فمن ثم عاديت رأسي ثلاثا وكان يجز شعره (سنن أبي داود، الرقم: ٢٤٩)[3]

Hazrat Ali (radhiyallahu ‘anhu) reports that Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) said, “The one who is in janaabah (requires a fardh ghusl) and leaves a portion (of his body) equal to a hair without washing it, that portion of his body will be subjected to such-and-such punishment in Jahannum.” Hazrat Ali (radhiyallahu ‘anhu) thereafter said thrice, “That is why I dislike keeping hair.” It is reported that Hazrat Ali (radhiyallahu ‘anhu) would shave his head (out of the fear that during the ghusl, no hair should remain dry, thereby causing the ghusl to be incomplete).

3. Do not waste water during the ghusl. Too much of water should not be used, nor should so little be used, that one is unable to wash thoroughly.[4]

عن عبد الله بن محمد بن عقيل بن أبي طالب عن أبيه عن جده قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم يجزئ من الوضوء مد ومن الغسل صاع فقال رجل لا يجزئنا فقال قد كان يجزئ من هو خير منك وأكثر شعرا يعني النبي صلى الله عليه وسلم (سنن ابن ماجة، الرقم: ٢٧٠)[5]

Hazrat Aqeel bin Abi Taalib (radhiyallahu ‘anhu) reported that Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam) said, “One mudd of water is sufficient for wudhu, and one saa’ of water is sufficient for ghusl.” Hearing this, a certain person remarked, “This amount of water will not suffice us.” Hazrat Aqeel (radhiyallahu ‘anhu) admonished this person and responded, “It would suffice the one who was better than you and who had more hair than you (referring to Hazrat Rasulullah (sallallahu ‘alaihi wasallam)).” (Mudd and saa’ are two types of measures)

4. Do not engage in talking, singing or any type of conversation while performing ghusl.[4]

5. Do not recite any duas while bathing.[6]


[1] (بادئا بمنكبه الأيمن ثم الأيسر ثم رأسه) على (بقية بدنه مع دلكه) ندبا وقيل يثني بالرأس وقيل يبدأ بالرأس وهو الأصح وظاهر الرواية والأحاديث قال في البحر وبه يضعف تصحيح الدرر

قال العلامة ابن عابدين رحمه الله: (قوله وظاهر الرواية) كذا عبر في النهر والذي في البحر وغيره التعبير بظاهر الهداية (قوله والأحاديث) قال الشيخ إسماعيل وفي شرح البرجندي وهو الموافق لعدة أحاديث أوردها البخاري في صحيحه اهـ فافهم (قوله تصحيح الدرر) هو ما مشى عليه المصنف في متنه هنا (رد المحتار ١/١٥٩)

[2] (وأما) ركنه فهو إسالة الماء على جميع ما يمكن إسالته عليه من البدن من غير حرج مرة واحدة حتى لو بقيت لمعة لم يصبها الماء لم يجز الغسل وإن كانت يسيرة (بدائع الصنائع ١/٢٦٧)

ويجب إيصال الماء إلى داخل السرة وينبغي أن يدخل أصبعه فيها للمبالغة كذا في محيط السرخسي (الفتاوى الهندية ١/١٤)

[3] سكت الحافظ عن هذا الحديث في الفصل الثاني من هداية الرواة (١/٢٣٥) فالحديث حسن عنده

[4] (وههنا سنن وآداب ذكرها بعض المشايخ) يسن أن يبدأ بالنية بقلبه ويقول بلسانه نويت الغسل لرفع الجنابة أو للجنابة ثم يسمي الله تعالى عند غسل اليدين ثم يستنجي كذا في الجوهرة النيرة وأن لا يسرف في الماء ولا يقتر وأن لا يستقبل القبلة وقت الغسل وأن يدلك كل أعضائه في المرة الأولى وأن يغتسل في موضع لا يراه أحد ويستحب أن لا يتكلم بكلام قط وأن يمسح بمنديل بعد الغسل كذا في المنية (الفتاوى الهندية ١/١٤)

[5] قال البوصيري في الزوائد ١/٩٩): إسناده ضعيف لضعف حبان ويزيد

لهذا الحديث شاهد من حديث ابن عباس قال قال رجل كم يكفيني للوضوء قال مد قال كم يكفيني للغسل قال صاع قال فقال الرجل لا يكفيني فقال لا أم لك قد كفى من هو خير منك رسول الله صلى الله عليه وسلم رواه أحمد والبزار والطبراني في الكبير ورجاله ثقات (مجمع الزوائد الرقم: ١٠٩٩)

[6] أقول ويستثنى الدعاء أيضا فإنه مكروه كما في نور الإيضاح (قوله وآدابه كآدابه) نص عليه في البدائع قال الشرنبلالي ويستحب أن لا يتكلم بكلام مطلقا أما كلام الناس فلكراهته حال الكشف وأما الدعاء فلأنه في مصب المستعمل ومحل الأقذار والأوحال اهـ (رد المحتار ١/١٥٦)

FacebookTwitterPinterestWhatsApp

Check Also

Sunnats and Aadaab of Rendering Service to People – Part 8

1. Great rewards have been promised in the Mubaarak Ahaadith for those who take care …

Enable Notifications    OK No thanks